Opgejaagd

podcast / 9-delige serie / 2018
Home

Hoe ziet ons onderwijssysteem en de kinderopvang eruit, als je kijkt door de ogen van iemand uit Scandinavië? Ik woon al 20 jaar in Nederland en voelde mij hier altijd thuis. Maar sinds dat ik kinderen hebt, is dat veranderd. Nu twijfel ik of ik niet beter terug kan gaan naar Zweden.

In een 9-delige podcast zien we een wereld waar de meeste Nederlanders nauwelijks acht op slaan: de plekken waar we onze jonge kinderen achterlaten op weg naar ons werk. Met verwondering, verbazing, afgrijzen en humor probeer ik vast te leggen wat er precies gebeurt als de ouders er niet zijn, en wat mijn eigen dochters tegenkomen op de crèche en in de klas. De serie is daarmee zowel een persoonlijke als een journalistieke zoektocht.

Gaandeweg wordt duidelijk dat er ook genoeg Nederlandse ouders zijn die problemen hebben met het systeem. Maar is emigreren de enige optie? Om te achterhalen wat het beste is voor mijn kinderen, en om mijn sceptische echtgenoot te overtuigen, ga ik ook naar Zweden om te kijken of het daar echt zoveel beter geregeld is dan in Nederland.

In elke aflevering van de serie behandel ik een ander thema en spreek ik met ouders, leerkrachten, deskundigen en kinderen zelf. Ik kijk bijvoorbeeld naar wat een doodgewone schooldag behelst, naar de oorzaken van diagnosedruk, naar ongelijkheid in het onderwijs of de zin en onzin van het vroege toetsen. Aan het einde van de serie hoop ik een keuze te maken tussen blijven of verhuizen.

OPGEJAAGD HEEFT DE PRIX EUROPA 2018 GEWONNEN!

Abonneer je op de gratis Opgejaagd podcast via bijv. iTunes of
Stitcher

Voor meer informatie ga naar de speciale Opgejaagd website

Als je ook iets wilt veranderen aan het onderwijs ga naar Ouders voor Goed Onderwijs en teken het manifest. Sluit je aan via de facebook groep.

Opgejaagd is een productie van de VPRO. Met dank aan het Mediafonds.

Lees het Juryrapport van de Prix hieronder en een selectie van wat er verschenen is over Opgejaagd in de media:

TRAILER

Aflevering #1

Aflevering #1

De schoonmaakmoeder

Sinds ik kinderen heb, voel ik me een vreemde in Nederland; het land waar baby’s opgevangen worden door crècheleidsters die immuun zijn voor huilgeluiden en waar kleuters dolblij mogen zijn met een volle minuut aandacht van de juf. Ik vraag me soms af of ik niet beter terug kan gaan naar Zweden, wat in vergelijking met Nederland het paradijs lijkt voor ouders met jonge kinderen. Er is slechts één probleem: mijn man, tevens vader van mijn kinderen, wil niet mee.

Aflevering #2

Aflevering #2

Een veredelde parkeerplaats

Jennifer blijft steeds langer hangen op de school van haar oudste dochter, omdat de juf het niet alleen aan lijkt te kunnen. Maar je blijkt niet uit Zweden te hoeven komen om je te verbazen over het Nederlandse systeem. Jennifer spreekt moeders uit alle windstreken die op haar verhaal reageerden en die bijna even verbijsterd zijn over hoe het hier geregeld is als over het feit dat de meeste ouders het klakkeloos lijken te accepteren. Met verhalen over het kinderdagverblijf als plek waar we onze kinderen tijdelijk parkeren en een moeder die haar topfunctie opgeeft om de educatie van haar kind dan maar zelf te doen.

Aflevering #3

Aflevering #3

Ik tel tot drie..

Wat gebeurt er tijdens een normale schooldag in een kleuterklas en hoe normaal is dat eigenlijk? Met humor en afgrijzen kijkt Jennifer mee tijdens een doodgewone dag in een kleuterklas, waar de juf haar aandacht moet verdelen tussen kotsende kleuters en de rest van de kinderen. De kleuters leren ijzeren discipline en oefenen zich in wachten, maar wat leren ze eigenlijk nog meer en hoeveel vrijheid hebben ze om vrij te spelen? Neuropsycholoog Jelle Jolles en orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer geven hun ongezouten commentaar op het Nederlands kleuteronderwijs.

Aflevering #4

Aflevering #4

Het probleemkind, de pony en de pillenboer

Ik ontmoet ouders van gezonde kinderen die door school onder druk zijn gezet om te kijken of ze lijden aan ADHD, dyslexie of een andere stoornis. Wat bezielt scholen om deze diagnosedruk uit te oefenen? Ik spreek met ouders en psychiaters en bezoekt een klas waar de uitgeputte leerkracht te kampen heeft met twaalf kinderen met een label. Zelf ervaar ik via mijn eigen dochter hoe zelfs maar één kindje met gedragsproblemen een hele klas kan ontregelen.

Aflevering #5

Aflevering #5

De snelkookpan

Als de kleutertijd voorbij is, moeten kinderen ineens keihard werken. Vanwaar deze haast? Ik ga te rade bij de juf, bij een andere moeder, bij experts en bij de Onderwijsinspectie om te achterhalen wie het tempo bepaalt waarin Nederlandse kinderen moeten leren lezen, schrijven en rekenen en wat de gevolgen ervan zijn; gevolgen die ik ook ervaar in mijn eigen gezin.

Aflevering #6

Aflevering #6

Cijferdrift

Cijferdrift

Wat doen toetsen en prestatiedruk met leerlingen en leerkrachten? Ik bezoek een klas met 6-jarigen die getoetst worden door een leraar die zelf tegenstander is van het systeem. Ik kijk naar de zin en onzin van het vroege toetsen en vraag me af waar de druk om te presteren vandaan komt. Ook onderzoek ik of kansarme kinderen juist baat hebben bij een objectieve Cito-toets.

Aflevering #7

Aflevering #7

Het Walhalla

Is het werkelijk zoveel beter in Zweden? Ik ga op reis om te zien hoe de Zweden het geregeld hebben in de kinderopvang en het basisonderwijs. Allereerst ga ik naar het hoge noorden waar ik de mensen ontmoet van wie ik ooit een wiegje kocht op Marktplaats. Het Nederlandse stel emigreerde zonder huis, zonder werk en zonder ooit achterom te kijken. Ik bezoek crèches en scholen en spreek Zweedse experts om te achterhalen hoe de Zweden voor elkaar krijgen wat in Nederland niet lijkt te lukken en welke prijs ze betalen voor hun systeem.

Aflevering #8

Aflevering #8

En nu? (deel 1)

En nu? Ik heb een beslissing gemaakt, maar hoe het te vertellen aan mijn man? En wat willen de
kinderen eigenlijk? Zijn ze bereid om alles achter zich te laten voor een beter leven op school?
Er is maar een manier om erachter te komen…

Aflevering #9

Aflevering #9

En nu? (deel 2)

En nu? (deel2)

Niet iedereen is in staat of bereid om te emigreren voor beter onderwijs. Wat valt er voor hen te kiezen in Nederland? Samen met mijn man kijk ik naar mogelijkheden om aan het Nederlandse systeem te ontsnappen, zonder het land te verlaten; op zoek naar een plek waar het onderwijsklimaat even goed is als in Zweden.

Ik ga te rade bij mensen die een weg hebben ontdekt tussen emigreren en in Nederland blijven, en ontdek ik dingen over het Zweedse onderwijs die ik liever niet had willen weten. Uiteindelijk hakken mijn man en ik een knoop door over wat we zelf gaan doen –vertrekken of blijven en genoegen nemen met minder.

Nagesprek

Nagesprek

Als je wil weten hoe het ons is vergaan na aflevering 9 kun je dit gesprek Met Groenteman in de kast van de Volkskrant beluisteren. In Juli waren Jair en ik te gast bij Gijs Groenteman en het is een soort aflevering 10 geworden.